Inspiratie

Gastblog: Ouderdomskwaaltjes anders bekeken

Door: Martin Kuijper (59 jaar)

Als je de 50 gepasseerd bent, lijkt het normaal dat je last krijgt van péhapédé. Het is een leuke afkorting en staat voor Pijntje Hier Pijntje Daar. Ook ik, inmiddels 59, doe daar aan mee en ga dan niet naar de huisarts. Je leert tenslotte leven met ouderdomskwaaltjes zoals weinig energie, slechter slapen, stijve spieren, meer dan 1x ’s nachts eruit om naar de wc te gaan etc. 

Op enig moment kreeg ik last van een schimmelinfectie en besloot ik wel naar de huisarts te gaan. Een zalfje kreeg ik voorgeschreven en daar ging ik dagelijks mee aan de slag. Na 2 weken nog geen verbetering, terug naar de huisarts, ander zalfje meegekregen en na 2 weken slechts lichte verbetering. De huisarts besloot mijn bloed te laten controleren en jawel; een bloedsuikerwaarde van 16! “Uw lichaam is te zoet en daar houden schimmels van,” zei ze. De volgende afspraak was bij de POH (Praktijk Ondersteuner Huisarts). Zij legde mij uit dat een waarde tussen de 5 en 6 oké is en dat 16 dus veel te hoog was. Ik moest 2x daags Metformine gaan slikken. Metformine verlaagt de aanmaak van bloedsuiker in de lever. Maar ik doe graag iets anders…

Wake-up call

Voor mij was de constatering van Diabetes type 2 een wake-up call en een stok achter de deur om nu eens definitief af te rekenen met die péhapédé. Daarbij komt dat ik geen medicijnen wil gebruiken. Ik had al eens gehoord dat je Diabetes Type 2 ofwel suikerziekte kunt stoppen en zelfs ongedaan maken door je voedingspatroon te veranderen. Dus ik vertelde de POH dat ik geen medicijnen wilde slikken. Inmiddels was ik al begonnen met een dieet van alleen groenten en vlees of vis. Geen koolhydraten meer en geen suikers meer. 

De POH vond dat al een goed idee, maar de medicijnen moesten ook van haar. En het was een dame waar je niet mee moest sollen. Ze was bijzonder dwingend, -of directief zo je wilt- en ik moest en zou die Metformine slikken, want anders zou het alleen maar erger worden. Het kostte me echt moeite om haar te vertellen dat het MIJN lichaam was en dat ik degene ben, die de beslissingen neemt. Ze vertelde mij dat ze een notitie zou maken in mijn dossier: dat meneer niet naar haar adviezen wilde luisteren en dat zij niet verantwoordelijk zou zijn voor de gevolgen! Nu ben ik een vriendelijk persoon en ik kan moeilijk nee zeggen, dus ik besloot tot een compromis: ik zou 1 tablet per dag nemen in plaats van 2 en dan over een paar weken weer de suikerwaarde nuchter meten. Aldus geschiedde.

Gezond doen

Inmiddels was ik gaan hardlopen, dronk minstens 2 liter water per dag en nam ’s morgens een groenten smoothie en als lunch en avondeten 2 grote salades. Na een maand kwam ik weer voor controle en bleek mijn bloedsuikerwaarde gedaald naar 13. “Goed zo, meneer Kuijper, ik ben tevreden. Ziet u wel dat de Metformine helpt. Ik verleng het recept en doet u nu alstublieft 2 pilletjes per dag, dan zult u zien dat het straks nog beter gaat.”

Ook nu durfde ik de confrontatie met haar niet echt aan te gaan, want ze bleek doof voor mijn gezonde inspanningen en was overtuigd van de werking van de pilletjes. Dus ik zei: ‘ja mevrouw’ en deed: nee mevrouw. Ik heb de pilletjes opgehaald bij de apotheek en er niet 1 meer ingenomen. Inmiddels was ik meerdere kilo’s afgevallen (ik woog 110, dat werd 105 en ging richting 100 kilo).

Bij de volgende controle bleek de waarde gedaald naar 9. En dat terwijl ik geen pilletje Metformine meer had ingenomen. De POH maakte een afspraak voor een check op alle waarden van mijn bloed en een paar weken later kreeg ik de uitslag van haar te horen. “Meneer Kuijper, complimenten, u doet het uitstekend. Uw suikerwaarde is 7 en de rest van de waardes zijn allemaal goed.”

The moment of truth

Het was voor mij het moment om haar te vertellen dat ik dat ene pilletje per dag slechts enkele weken had geslikt en dat ik het herhaalrecept nooit meer had ingenomen. Door verandering van voedingsgewoonten en leefstijl blijkt er al veel mogelijk te zijn. Ik heb haar verteld naar een andere huisartsenpraktijk over te stappen omdat ik haar manier van sturend en dwingend optreden niet kon waarderen en dat het haar zou sieren om open te staan voor de wensen van haar patiënten.

Terugval

Afgelopen maanden heb ik echter een terugval gehad. Lekker uit eten en een wijntje waren toch wel erg verleidelijk. Inmiddels had ik een alternatieve huisarts gevonden en dacht daarmee ook een alternatieve POH te krijgen. Helaas, deze POH is wel veel aardiger, maar ook zij wil mij graag richting de pilletjes hebben. Ik heb meteen duidelijk aangegeven dit niet te willen, maar dat ik opensta voor alternatieven. Bij haar ben ik inmiddels een aantal consulten verder en mijn suikerwaarde is 8. Tijd voor mijn eigen alternatief.

Big Pharma

En toen kwam de mail met de Webinar-aankondiging van Paul: “Wat Big Pharma jou niet vertelt maar je wel MOET weten”. Ik heb mij meteen ingeschreven, want Paul en Petra zijn heel goed bezig! Intussen heb ik deel 1 gezien en ik ben enthousiast. Juist op het moment dat ik een paar weken bezig ben met Intermittent Fasting komt dit confronterende nieuws van Paul. Het sluit volledig aan bij mijn eigen ideeën, ik zie uit naar deel 2 en 3.

Intermittent fasting

Ik doe nu sinds een maand aan intermittent fasting en het doet me goed. Er zijn diverse mogelijkheden en ik doe 18 uur vasten en binnen een tijd van 6 uur 2x eten. Dus een lunch en een avondmaaltijd en tussendoor veel water drinken. Geen suikers, geen koolhydraten. Je kunt ook kiezen voor 16-8 of 20-4; wat bij jou past qua werk en/of andere tijdsbesteding. Mijn energie neemt toe, ik slaap beter en voel me veel fitter. Hoe dat verder uitpakt, weet ik niet. Binnenkort weer naar de POH, maar dan heb ik deel 2 en 3 van Paul’s webinar gezien. Wat mijn bloedsuiker dan laat zien, zien we dan wel weer, en of de POH blij met me is boeit me niet. Ik ben blij met mezelf.

Je HEBT het niet, je DOET het!

Wat mij persoonlijk helpt is de suggestie dat je niet depressief bent, suiker hebt of aan roken verslaafd bent, maar dat je die dingen DOET. Dus in mijn geval; ik heb geen diabetes type 2, ik ben geen suikerpatiënt, maar ik DOE diabetes. En omdat ik dat niet meer wil, ga ik iets anders DOEN. En dat is niet medicatie voor symptoombestrijding, maar gezonder leven volgens de regels en wijsheid van de natuur. Intermittent Fasting lijkt voor mij de oplossing; beperk je eetmomenten tot 2x per dag, eet dan zoveel je wilt, natuurlijk, zonder koolhydraten en suikers. Het zal nog even duren voordat ik een goede balans heb gevonden.

Gezonde groet, Martin Kuijper

P.S. er is op internet gelukkig steeds meer te vinden over leven zonder medicijnen en met de natuur 

Wil jij ook jouw gezondheid op een natuurlijke manier verbeteren? Ontdek hoe ik mijn diabetes onder controle kreeg met myPersonal Health Manual.

 Klik hier voor de online training: myPersonal Health Manual

Geïnspireerd? Deel het!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Twitter
Email

Nog meer inspiratie?

Andere mensen bekeken ook:

Barbara LeNoble in gesprek met Paul van de Krol over gezondheid

In deze podcast met Barbara LeNoble deelt Paul van de Krol, gezondheidsexpert, zijn inzichten over...

Renee Leenderts in gesprek met gezondheidsexpert Paul van de Krol

VIDEO: Vandaag zijn we te gast bij kasteel Maurik in Vught, waar ondernemersvraagbaak Rene Leenderts...

Expat to repat, Mirjam de Bakker in gesprek met Petra Donkers over holistische gezondheid

Nicole Smit, hyperventilatiecoach in gesprek met Petra Donkers over zingen, belemmerende gedachten en overtuigingen en...