Inspiratie

Hoe ik eindelijk van mezelf ging houden…

Het is een mooie lentedag in 2012 en ik zit met Paul te eten in het restaurant van een gezellig hotel in Hilversum. Hier zullen we vanavond, na het feest waar we zo naartoe gaan, overnachten. Het zonnetje schijnt door het grote raam, heerlijk op onze gezichten. En we houden romantische elkaars handen vast en kijken elkaar diep in de ogen. 

Ik zou moeten genieten van dit gelukzalige moment maar ben alleen maar vol twijfel. Ik heb er uren over gedaan om mijn outfit van vanavond uit te kiezen, omdat ik niet blij ben met mezelf. Omdat niets mij echt leuk staat, met mijn 10 kilo teveel, en het mij nooit zal lukken om te voldoen aan het beeld van de ideale vrouw. 

Dit is niet wat ik wil, hier moet ik iets aan doen. Paul en ik zoeken immers altijd naar een oplossing, een inzicht, een mogelijkheid tot omdenken, zelfs als iets uitzichtloos lijkt. En dan, nog geen vijf minuten later, gebeurt het, mijn hele perspectief verandert, en mijn ogen gaan open, echt open! Het verandert mijn hele leven. 

Maar voordat ik je vertel, wat er gebeurt, gaan we even terug in de tijd. 

De ideale vrouw

Mijn hele leven ben ik ervan overtuigd geweest dat ik niet aantrekkelijk ben. In mijn ogen (overgenomen uit de magazines) vallen alle mannen op dezelfde vrouwen: lang, slank, blond lang haar en grote borsten.

Nooit zou ik aan dit ideaalbeeld kunnen voldoen. Ik ben immers kort, heb zo’n 10 kilo teveel waardoor ik een propje lijk, ik heb bruin, kort haar (omdat het te dun was, kan ik het niet laten groeien) en ik heb vrij kleine borsten.

Net als zovele meisjes & vrouwen kampte ik met een lage eigenwaarde en gebrek aan zelfvertrouwen.

 

 

Charlie's Angels

Nooit zou ik er zo geweldig uitzien als deze 3 dames uit Charlie's Angels (Kate Jackson, Jaclyn Smith and Cheryl Ladd) waar ik altijd met bewondering naar keek. Vooral bij Jacklyn & Cheryl, met hun prachtige lange haar, zwijmelde ik helemaal bij weg. Kate vond ik maar een beetje saai met haar stijle, korte haar.  
Zij waren mijn droom en tijdens het kijken naar de serie, voelde ik me altijd even een uurtje zo mooi als zij.

Van bruin naar rood haar

Aangezien ik niets met mijn haar kon doen omdat het slap om mijn hoofd viel, besloot ik op mijn 11e jaar permanent te laten zetten, waar ik jaren heel blij mee ben geweest. Dat gaf veel volume en ik vond het in ieder geval veel speelser dan mijn stijle, dunne pieken. Later heb ik het, op advies van een kapster, uit laten groeien en kreeg ik, tot mijn verbazing, zelf slag in mijn haar. 

Daarna ben ik het gaan verven: ‘warm rood’ dat vond ik wel bij mij passen. Rood staat voor mij voor passie, hoewel het zeker een beetje uit mijn comfortzone was. Waarom niet blond? Zul je je afvragen, om aan het ideaalbeeld te voldoen? Nou, ik heb eens een keer een blonde pruik voor de lol opgezet, dat zag er echt niet uit! Blond maakt mij ontzettend bleek, en rood haalt mijn gezicht juist op.

Nu kun je natuurlijk wel van alles doen om richting het ideaalbeeld te gaan, maar eraan voldoen zou ik nooit, zeker niet omdat ik niet bereid was om aan mijn lichaam te laten sleutelen en mijn borsten te laten vergroten. Ik had me er dus maar bij neergelegd. Echter, door mijn zwangerschappen werd er niet beter op.

Zwangerschaps olifantje

Tijdens mijn zwangerschappen (26 en 24 jaar geleden) kwam ik veel aan, ik werd een klein dik olifantje… Ik lette even nergens meer op en had de illusie dat ik wel voor 2 kon eten en eens lekker kon snoepen. Plus 18 kilo tijdens de eerste zwangerschap en bij de tweede zelfs plus 20 kilo. Na de geboorte van Joyce, mijn dochter, verdwenen de kilo’s binnen 6 maanden als vanzelf. Ik denk dat het hielp dat ik borstvoeding gaf, wat ik zalig vond. Echter na de bevalling van Tommy, lukte het me niet om de laatste 8 kilo er weer af te krijgen, ondanks dat ik toen ook borstvoeding gaf.

Vechten tegen de bierkaai

De volgende twintig jaar lang baalde ik elke dag weer van mijn buik en armen. Als ik in de spiegel keek, hield ik snel mijn buik in,  maar daar hield ik alleen mezelf mee voor de gek. Ik had nooit gesport en mede dankzij bekken instabiliteit ging ik sporten. Ik mocht van mezelf helemaal niet meer snoepen, waar ik erg onder leed. Helaas had diëten slechts het effect dat er, na het jojo-en uiteindelijk alleen maar kilo’s bij kwamen. 

Complimentjes

Sinds ik 13 jaar geleden Paul ontmoette, probeerde hij mij regelmatig te overtuigen dat ik wel heel mooi en aantrekkelijk ben. Hij legde uit dat het stereotype beeld van de ideale vrouw onzin is, omdat iedereen een andere smaak heeft en iedere man op een ander soort vrouw valt. Ik geloofde er niets van, want mannen keken nooit naar mij, en probeerden mij ook nooit te versieren. 

Dat dit weleens hele andere redenen zou kunnen hebben, kon ik me op dat moment niet voorstellen. Zo sterk zat deze overtuiging in mijn systeem. Wat mij uiteindelijk van gedachte heeft doen veranderen, is zo simpel, dat iedereen het toe kan passen, ook jij. 

Ik ging kijken naar vrouwen door mijn eigen ogen

Wij zitten daar dus gezellig romantisch met z’n tweeën aan dat tafeltje in het restaurant. Een serveerster komt onze bestelling opnemen en ik ben helemaal van mijn stuk. Wow, wat een prachtige vrouw. Ik ben spontaan “verliefd”. 

Ze loopt weg van ons tafeltje en ik kijk haar na: ze is niet veel groter dan ik, heeft donkere krullen, en ik herinner me haar stralende lach. Ze is allesbehalve slank, heeft dus ook echt wel een paar kilo teveel, maar het lijkt haar niet te deren, sterker nog, mij interesseert het ook helemaal niet. 

En grote borsten? Valt mee, ze mogen er zijn, maar zijn niet veel groter dan die van mij. Ik kijk naar Paul, en merk dat hij ook wel van haar gecharmeerd is. En in tegenstelling tot jaloezie, voel ik iets heel anders. 

Ik voel een besef, heel intens, dat we allebei gecharmeerd zijn van een vrouw, die totaal niet aan het ideaalbeeld voldoet. Dat het me geen donder interesseert dat ze een paar kilo’s teveel heeft. Dat het helemaal niet gaat om blond, lang, slank etc. 

Dat ik geraakt wordt door die prachtige krullen en ondeugende gezicht en spontane lach. Dat het haar energie is die een lach op mijn gezicht tovert. Dat het veel meer een gevoel is, dan dat het om het uiterlijk draait. Dit is voor het eerst dat ik naar vrouwen kijk, door mijn eigen ogen.

Wat nou, ideaalbeeld?!

Wie vind ik aantrekkelijk? Met wie zou ik een beschuitje willen eten? Als ik op een vrouw kan vallen met een geweldige uitstraling, maar zonder het zogenaamde ideaalbeeld, dan kloppen Paul zijn lieve woorden misschien toch. 

Als het waar is, dat mannen allemaal een andere smaak hebben, en dat die smaak absoluut niet aan het ideaalbeeld hoeft te voldoen, dan is er nog hoop voor mij (lol). Natuurlijk is een leuk uiterlijk meegenomen, maar ik heb inmiddels ook wel ondervonden dat iemand SUPERKNAP kan zijn, maar totaal onaantrekkelijk, omdat ze geen uitstraling heeft. En andersom, soms vind ik iemand aantrekkelijk door een geweldige uitstraling! Wie je diep van binnen bent, dat straal je dat ook uit naar buiten. Daar vallen mannen en vrouwen op. Dan is het ideaalbeeld voor mij ineens WEL HAALBAAR.

Ik besefte me dat ik mijn uiterlijk niet verder kon veranderen, maar mijn INNERLIJK wel.

Vanaf dat moment, groeide de liefde voor mezelf, verminderde het gevoel van niet genoeg te zijn. En het mooie is, hoe meer ik aan mijn innerlijk werk, hoe knapper ik wordt, omdat ik meer ga stralen. Omdat ik mezelf meer waardeer, durf ik me vrouwelijker te kleden. Met mijn zelfvertrouwen groeit mijn uitstraling, en krijg ik steeds meer aandacht van mannen. Jong & oud, en zelfs van vrouwen.

Jaloers? 

Nee, dat ben ik niet meer. Ik houd nu immers veel meer van mezelf, ik ben veel meer zelfvertrouwen en ben blij als ik in de spiegel kijk. Paul en ik kijken nu samen naar mooie vrouwen, en we blijken dezelfde smaak te hebben. Wat een bevrijding. Een beetje jaloers ben ik nog, als Paul een vrouw geweldig vind, die ik helemaal niet aantrekkelijk vind, dan steekt een klein beetje onzekerheid de kop op. En daar kunnen we het dan weer even over hebben, en ben ik blij dat ik mijn onzekerheid op een simpele manier zelf weg kan werken met PSYCH-K.

En wat denk je? Door alle stress los te laten, komt mijn leven in een enorme flow. Ik ben inmiddels zelfs mijn overtollige kilo’s kwijt. Hoe ik dat deed, schrijf ik in een volgend blog.

Ga jij het ook doen? Naar vrouwen kijken door JOUW eigen ogen? Kijken welke vrouwen JIJ aantrekkelijk vindt? Wil je je reactie met mij delen? Ik ben benieuwd of het voor jou ook werkt. 

Ook last van stemmetjes in je hoofd?
Ik help je graag om je angst & stress weg te laten vloeien en belemmerde overtuigingen te her programmeren.

Geïnspireerd? Deel het!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Twitter
Email

Nog meer inspiratie?

Andere mensen bekeken ook:

De vergeten vitamine

Soms kan iets heel kleins hele grote gevolgen hebben. Zoals vitamine D onmisbaar is voor...

Van Sinterklaasmagie naar belangrijke Levensles

Een huis vol verwachting Ik neem je graag even mee terug in de tijd, het...