Inspiratie

Hoe je voldoende water kunt drinken zonder veel naar de WC te moeten

Hoe je voldoende water kunt drinken zonder veel naar de WC te moeten
Je weet vast wel dat voldoende water drinken heel belangrijk is voor een goed functionerend lichaam. 8 tot 10 glazen water is zeker nodig. Maar weet je wel precies waarom? En weet je dat door te weinig water drinken overgewicht kan ontstaan? Of zelfs diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, dementie of cholesterolproblemen? 

Denk jij: Dat overkomt mij niet!
Hou dan in je achterhoofd dat meer dan 50% van de Nederlanders gediagnosticeerd is met één of meerdere chronische ziekten. En dat er van de 48% ‘gezonde’ mensen de helft ziek zonder dat ze het weten. Daarnaast kampt 52% van de Nederlanders met overgewicht. En niet voldoende water drinken helpt niet bepaald mee aan het voorkomen van deze condities. Lees in dit blog hoe dit precies komt en doe er je voordeel mee!

Ja maar als ik veel water dan dan blijf ik naar het toilet rennen!
Het is algemeen bekend dat de meeste mensen dagelijks te weinig water drinken. Het meest gebruikte argument hiervoor is de sterke toename van het toiletbezoek. Dat kost veel te veel tijd en is op z’n zachtst gezegd vreselijk onhandig! Zeker als je veel onderweg bent. 

Wat als beide mogelijk is? Veel drinken en minder vaak naar het toilet.
In deze drukke maatschappij met overvolle agenda’s is veel naar het toilet gaan te tijdrovend en ondermijnt je productiviteit. Dan lijkt minder drinken de meest effectieve oplossing. Maar wat als ik je vertel dat je productiviteit er juist enorm op vooruit gaat als je op de juiste manier water drinkt, waardoor je niet veel vaker naar de WC hoeft. Een goede hydratatie is onmisbaar voor een goede gezondheid op de lange termijn en zorgt op de korte termijn voor meer energie en dat is weer beter voor je productiviteit.

Water naar de zee dragen
Als je kort na het drinken van water naar het toilet moet, is er één ding zo helder als een glas water: Je lichaam neemt het water niet op! Dat kan niet de bedoeling zijn! Wel drinken, maar niet opnemen is net zo zinvol als water naar de zee dragen ofwel letterlijk water naar het toilet toe brengen. 

Hoe je het dan voor elkaar krijgt dat je lichaam het water wel opneemt, waardoor je na het water drinken niet om de haverklap naar de WC moet, leg ik je later in dit blog uit. Als eerste is het vooral belangrijk om te weten hoe ons lichaam precies functioneert. Als je dat inziet, is het allemaal ineens heel logisch en begrijp je precies waarom je kunt kampen met overgewicht of chronisch ziek kunt worden van zoiets simpels als te weinig water drinken.

Overleving
Ons lichaam is helemaal gebouwd op overleven. Zodra er een schaarste aan voeding of water is, wordt meteen het overlevingsmechanisme ingeschakeld. Dit is een speciale lichaamsfunctie die geactiveerd wordt en ervoor zorgt dat er spaarzaam omgegaan moet worden met lichaamsreserves. Het lichaam streeft tijdens overleving naar maximale efficiëntie en zal nooit alle energie die uit je voeding komt ter beschikking stellen voor je dagelijkse leven. Tot ongeveer 30% wordt gespaard voor tijden van schaarste. Dit heeft als gevolg dat je jezelf minder energiek voelt en dat je gemakkelijk een kilootje of wat aankomt. Je lichaam creëert op die manier een appeltje voor de dorst. Als je chronisch te weinig drinkt, is je lichaam praktisch in een permanente staat van uitdroging, waardoor je lijf het meest van de tijd in de overlevingsstand staat. 

Dit is de reden waarom kamelen veltbulten hebben
Als er een dringend tekort aan water is, zal je lichaam overgaan op vetverbranding. Bij vetverbranding komt naast energie als bijproduct water vrij. Dit gebeurt ook bij kamelen in de woestijn die weken niks kunnen drinken. De vetbulten op de rug van de kameel zijn als het ware de reservetanks, die zowel energie als water leveren. Onze vetlaag kan dus indirect ook fungeren als watervoorraad. Zodra je door te weinig water drinken je vetreserves aanspreekt, zal je lichaam in standje overleven komen en als eerste na een maaltijd dit gebruikte vet weer aanvullen. Afvallen in de overlevingsstand zal daarom nooit blijvend zijn. Ons lichaam is oorspronkelijk ontworpen op kortstondige periodes in de overlevingsstand. In de oertijd was dit maximale aaneengesloten tijd van  3 maanden. In de huidige tijd kan door onder andere structureel te weinig drinken dit overlevingsmechanisme jaren aan een stuk actief zijn, waardoor je mogelijk chronische ziekten ontwikkelt, zoals: diabetes type 2, cholesterolproblemen, hoge bloeddruk, dementie, hart- en vaatziekten , PCOS en vette leverziekte.

De oplossing scheelt letterlijk en figuurlijk een heleboel gezeik
Nu komt het antwoord op de prangende vraag: Hoe kun je ervoor zorgen dat het gedronken water wel wordt opgenomen in je lichaam en dus niet binnen een uur in de WC verdwijnt?

Het water dat we drinken is hoofdzakelijk voor onze cellen. De hoeveelheid water dat in een cel vastgehouden kan worden, is afhankelijk van de mineralen Kalium en Natrium. Dit mineraal duo zorgt voor de vochtbalans in de cel. In de oertijd dronken mensen water uit een beekje of een rivier. In het natuurwater zaten verschillende mineralen, waaronder Kalium en Natrium. Anno nu drinken we kraanwater. Hier zitten nagenoeg geen mineralen in, waardoor de cellen niet in staat zijn om dit water in de cel te krijgen. Om onze cellen te voorzien van water hebben we mineralen nodig. Nu kun je dit probleem oplossen door voor elk half glas water een klein korreltje Keltisch zeezout op je tong te laten smelten. Sinds ik dit doe is het overmatige toiletbezoek gestopt. Zoiets simpels als een beetje zout met mineralen zorgt dat het water wel opgenomen kan worden in de cellen en scheelt letterlijk en figuurlijk een hele hoop gezeik.

Goed zout is geen probleem
Nu kun je denken dat een hogere zoutinname gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals een te hoge bloeddruk. In Keltisch zeezout zitten 72 verschillende soorten mineralen. De zee bevat namelijk 82 mineralen, waarvan er na verdamping van het water 72 in het zout overblijven. Een leuk feitje is, dat de verhouding van de hoeveelheden mineralen in zeewater exact overeenkomt met de hoeveelheden mineralen in ons bloed. In tijden van oorlog werd bij gebrek aan donorbloed ook wel zeewater toegediend in de bloedbaan van gewonde militairen. De overige mineralen zorgen ervoor dat het zout geen nadelige gevolgen heeft voor het lichaam. De problemen met overmatig zout ontstaan hoofdzakelijk door geraffineerd keukenzout, doordat er een disbalans in je mineraalhuishouding ontstaat. Je krijgt veel te veel Natrium in je lichaam ten opzichte van de andere mineralen. Als je alle mineralen in de juiste verhouding inneemt, is dit probleem er niet.

Wil je precies weten hoe je jouw overlevingsmechanisme onder controle krijgt? En ook middels een bloedtest laten testen of het bij actief is, kijk dan het webinar ‘Nooit Meer Ziek!’

Bronnen:
* Professor Robert Lustig, boek: Metabolical
* Dr. Richard Johnson, boek: Nature Wants Us To Be Fat!
* Dr. David Perlmutter, boek: Drop Acid!

Geïnspireerd? Deel het!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Twitter
Email

Nog meer inspiratie?

Andere mensen bekeken ook:

Barbara LeNoble in gesprek met Paul van de Krol over gezondheid

In deze podcast met Barbara LeNoble deelt Paul van de Krol, gezondheidsexpert, zijn inzichten over...

Renee Leenderts in gesprek met gezondheidsexpert Paul van de Krol

VIDEO: Vandaag zijn we te gast bij kasteel Maurik in Vught, waar ondernemersvraagbaak Rene Leenderts...

Expat to repat, Mirjam de Bakker in gesprek met Petra Donkers over holistische gezondheid

Nicole Smit, hyperventilatiecoach in gesprek met Petra Donkers over zingen, belemmerende gedachten en overtuigingen en...