Inspiratie

Kopje Gezondheid of Kopje Vergif?

Thee wordt dagelijks door velen gedronken, vooral omdat het lekker is. Maar wist je dat veel kruiden waar thee van gezet wordt, geneeskrachtige eigenschappen hebben? Ook de meest alledaagse theesoorten, zoals groene thee, zwarte thee en gemberthee, dragen allemaal positief bij aan je gezondheid.

Tenminste, als de thee op de juiste manier wordt geteeld. Ook bij de productie van thee wordt door sommige telers gebruikgemaakt van pesticiden om de oogst veilig te stellen, waardoor in één klap al het mogelijke voordeel in de schaduw komt te staan van een groot nadeel.

Zelfs bekende merken niet zuiver

Uit een recent onderzoek van de Canadian Food Inspection Agency is gebleken dat heel veel soorten thee pesticiden bevatten. Zelfs bekende merken zoals Lipton en Twinings kwamen in de top vijf van theeën met de meeste pesticiden voor! Dat een merk bekend is, zegt blijkbaar erg weinig over de kwaliteit. Vooral in landen waar er geen of weinig wetten en regels omtrent het gebruik van dit vergif zijn, wordt de thee doordrenkt met soms tientallen verschillende soorten pesticiden. En raad eens waar de thee voor het eerst gewassen wordt? Juist! In jouw glas met heet water!

Impact op het microbioom

Pesticiden doden niet alleen insecten, maar vooral ook bacteriën. Het vervelende is dat niet alleen schadelijke bacteriën in je lichaam worden gedood, maar ook de bacteriën die je heel hard nodig hebt om gezond te blijven. De plaats in je lichaam waar de meeste bacteriën actief zijn, is in je darmen. Dit noemen we het microbioom en behoort uit honderden verschillende soorten bacteriestammen te bestaan, die jouw welzijn bevorderen. Helaas worden deze populaties sterk bedreigd door pesticiden en soms zelfs helemaal uitgeroeid. Ook door het gebruik van antibiotica als medicijn en in het vlees van de vleesindustrie en verscheidene E-nummers in onze voeding, worden er soms hele bacteriestammen uitgeroeid. We missen daardoor de heilzame stoffen van die bacteriën, die ontstaan tijdens het verteringsproces in onze darmen.

Verstoorde hormoonhuishouding

Het microbioom zorgt niet louter en alleen voor de vertering van ons eten, maar kan onder andere ook de leverancier zijn van belangrijke hormonen. Bijvoorbeeld serotonine, ons gelukshormoon, wordt voor 90% gemaakt in het microbioom en ook het schildklierhormoon wordt voor een deel door het microbioom omgezet naar het hormoon wat je schildklier nodig heeft om goed te functioneren. Als er geen of niet voldoende bacteriestammen meer in je darmen huizen om deze taken te vervullen, kan het zijn dat je door een serotoninetekort depressief bent of door een T4-tekort je schildklier niet goed functioneert. Weer andere bacteriën in het microbioom kunnen zorgen voor een signaal, dat via het zenuwstelsel aan de hersenen wordt doorgegeven, om bepaalde hormonen aan te maken. Je ziet dat bacteriën een hele grote rol spelen in onze hormoonhuishouding.

Bacteriën op de verkeerde plaats

Verder kan het zijn dat door uitroeiing van bacteriën in je dunne darm er bacteriën uit je dikke darm verhuizen en in je dunne darm gaan wonen. Deze bacteriën horen daar niet en verstoren de balans in het verteringsproces. De gevolgen van deze volksverhuizing uiten zich vaak als opgeblazen gevoel en winderigheid, maar kunnen op den duur ook de oorzaak zijn van een lekke darm, voedselintoleranties of andere allergische reacties op voedsel.

Bewuste keuzes voor een goede gezondheid

Je ziet welke impact een simpel kopje thee kan hebben. Zonder vergif draagt het bij aan je gezondheid en kan het een heilzame werking hebben. Maar met vergif kan het je gezondheid behoorlijk ondermijnen. Dagelijks één of meer kopjes thee met pesticiden of ander gif, kan op den duur een enorme destructieve invloed hebben op je welzijn, terwijl je je daar niet bewust van bent.

Zoeken naar kwaliteit loont

Het loont zeker de moeite om op een vertrouwde plaats je thee te kopen en wat terughoudend te zijn met thee drinken buiten de deur. Je weet namelijk nooit wat je krijgt. Zelfs de gerenommeerde merken bieden geen garantie op natuurzuivere producten. Als je zelf biologisch geteelde thee koopt bij een vertrouwde partij, kun je met een gerust hart thee drinken met de daarbij behorende gezondheidsvoordelen en hoef je je geen zorgen te maken over je microbioom.

Wil je alles weten over gezondheid …..

 

 Klik hier voor de online training myPersonal Health Manual

 

 

Geïnspireerd? Deel het!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Twitter
Email

Nog meer inspiratie?

Andere mensen bekeken ook:

Barbara LeNoble in gesprek met Paul van de Krol over gezondheid

In deze podcast met Barbara LeNoble deelt Paul van de Krol, gezondheidsexpert, zijn inzichten over...

Renee Leenderts in gesprek met gezondheidsexpert Paul van de Krol

VIDEO: Vandaag zijn we te gast bij kasteel Maurik in Vught, waar ondernemersvraagbaak Rene Leenderts...

Expat to repat, Mirjam de Bakker in gesprek met Petra Donkers over holistische gezondheid

Nicole Smit, hyperventilatiecoach in gesprek met Petra Donkers over zingen, belemmerende gedachten en overtuigingen en...