Inspiratie

Lachen is Gezond

Wanneer heb jij voor het laatst gelachen?

Gisteren nog in de sauna. Of eigenlijk, dat was meer een glimlach. Ik probeerde te lachen om de grapjes van mijn mede saunagasten bij onze sportschool, maar het was niet echt spontaan. Ik merkte dat ik moeite moest doen om echt te lachen. Geen gevoel voor humor, dat heb ik weer. 

Maar wanneer heb ik dan voor het laatst echt gelachen? Wat dat vorig jaar, toen ik krijgertje speelde met de kinderen van een van mijn beste vriendinnen? Dat was toch niet de laatste keer, hoop ik? Daarna niet meer dan?

Ja toch wel, ik heb een tijdje geleden onbedaarlijk moeten lachen met een vriendin, maar met wie het was, wanneer en waarom? Ik zou het echt niet meer weten. Oeps als ik het niet eens meer weet, dan is het echt serieus lang geleden. Dan op vakantie in Polen afgelopen zomer? Toen heb ik met Paul minstens een uur de slappe lach gehad. Dat voelde heerlijk bevrijdend.

Ken je dat nog van je tienerjaren, dat je geen idee hebt waarom je moet lachen. En elke keer als het lachen bijna wegebt, dan schiet je weer opnieuw in de lach. Wat was dat toch leuk! 

Maar heb ik na Polen nog echt gelachen? Wat een domper. Het antwoord is: nee.  

Mijn intentie voor 2023: Genieten

Mijn intentie voor dit jaar is nog wel: meer genieten van het leven. Genieten met een grote G. Dat lijkt wellicht heel simpel, maar ik merk dat het best lastig is. Want wat is genieten voor mij? Hoe doe je dat dan? En is lachen daar onderdeel van?

 • Ik geniet ervan als ik me persoonlijk kan ontwikkelen. Als ik nieuwe dingen leer, maar nog veel meer, als ik deze nieuwe inzichten en bewustwording door kan geven aan anderen. En dat ik lekker in flow kan werken. (voor als het je wat zegt: mijn Human Design is: Generator: 6-2, Role model, Kluizenaar)
 • Genieten is ook tijd met het gezin doorbrengen en leuke dingen doen, voor ons zijn dat vaak bordspelletjes breakout rooms, citygames, lekker eten en muziek maken met guitar/band hero. Met 2 volwassen kinderen met aanhang & een tiener is het best puzzelen om dingen te vinden die iedereen leuk vindt.
 • Genieten samen met Paul is: samen zingen, uit eten, intimiteit, sex, de natuur in, wandelen, sporten, naar de sauna, een beetje mediteren, ademhalingstechnieken, samen ontwikkelen en trainingen ontwikkelen.

Maar ik merk dat LACHEN niet op mijn lijstje staat. LACHEN, LACHEN en nog eens lachen. Als ik dat nou gewoon te weinig doe? Het kost niets, en levert volgens mij best veel op. Dus ik op onderzoek uit. 

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

Ik merk steeds meer dat alle spreuken, gebaseerd zijn op enorme wijsheid. Als dit echt zo is, staat het er bij mij niet best voor. Ik ben gewoon mega serieus, de luchtigheid ontbreekt. Wat zou lachen voor mij kunnen betekenen?

Lach je Jong Gezond

Ik begin er bewust op te letten en ik merk dat als ik lach, ik me veel jonger, gelukkiger & gezonder voel.

Wat doet lachen dan met je? Ik ga dus op onderzoek uit en kom tot de volgende lijst met voordelen van lachen:

 • Je geheugen verbetert
 • Je creativiteit neemt toe
 • Je krijgt meer zuurstof en voert afvalstoffen af
 • Je maakt meer gelukshormoon (endorfine) aan
 • Je band met anderen wordt sterker
 • Je voelt je vrij en blij
 • Je wordt woest aantrekkelijk (wie wil dit nu niet)
 • Je voelt je verbonden met je zelf
 • Je voelt je verbonden met het universum
 • Je ben volledig in het magische “hier en nu” 
 • Je hebt meer aantrekkingskracht voor de dingen die je altijd graag had willen hebben of doen

WOW, tijd om er iets aan te doen, dus! En zoals altijd als er een bewustzijns moment is, ga ik op zoek naar een oplossing. Want het is blijkbaar weer tijd voor een stukje groei, een stukje transformatie. 

Mijn magische stappenplan

Met dit magische stappenplan, transformeer ik mijn leven:

 1. Mijn doel: wat wil ik bereiken?
 2. Waarom heb ik dit niet eerder bereikt? Wat belemmert mij om mijn doel te bereiken?
 3. Welke belemmerende overtuigingen liggen hieraan ten grondslag?
 4. Wat wil ik hiervoor in de plaats? Welke overtuigingen wil ik wel in mijn systeem?
 5. Herprogrammeren van overtuigingen in mijn Onderbewustzijn
 6. Concrete Actiestap(pen) bepalen: wat, wanneer & hoe

 

Stap 1: Mijn doel

Meer lachen

Stap 2: Waarom nog niet bereikt?

Waarom lach ik nu te weinig?
Ik ben enorm serieus. Daar baal ik al heel lang van. Ik had nog niet de link gelegd naar de andere kant van serieus zijn: lachen. En dat het zoveel positieve effecten zou hebben. Ik merk nu ook dat ik het enorm mis om te lachen. En ik baal ervan dat ik geen gevoel voor humor heb. 

Stap 3: Welke overtuigingen belemmeren mij?
Wat heb ik vroeger geleerd over dit onderwerp?
 • Ik ben er stiekem van overtuigd dat ik geen gevoel voor humor heb
 • Anderen lachen nooit om mij
 • Ik ben niet grappig
 • lk heb de overtuiging dat ik niet gelukkig mag zijn, als anderen niet gelukkig zijn
 • Ik mag niet laten zien, dat ik plezier heb, omdat mensen in mijn omgeving geen plezier hebben
 • Onbedaarlijk lachen is voor tieners, niet voor volwassenen
Stap 4: Wat wil ik hiervoor in de plaats?

Welke overtuigingen wil ik wel in mijn systeem?

 • Humor brengt zonneschijn in mijn leven
 • Ik zie ergens de grap van in
 • Ik kan om mezelf lachen
 • Ik mag gelukkig zijn
 • Als ik lach/plezier maak, maak ik anderen ook blij
 • En voor mij als allerbelangrijkste: Ik mag aan de buitenwereld laten zien, dat ik gelukkig ben. 

TIPS:
Belangrijk hierbij is dat je woorden vermijd als: willen (ligt in de toekomst), niet (kent je hersenen niet).
Het woordje: ik of mij moet erin voortkomen.
Je kunt alleen jezelf veranderen, niet een ander.

Stap 5: Her programmeren

Van belemmerende overtuigingen naar helpende overtuigingen.

Jaren heb ik gezocht, hoe je dit nu in vredesnaam voor elkaar krijgt. Het wordt vaak makkelijk gezegd: als je een belemmerende overtuiging hebt, dan zet je die toch gewoon even om in een helpende….. Maar het was me nog nooit gelukt. Tegenwoordig zijn hiervoor mega interessante tools. Ze noemen dit: energetische psychologie. Zo heb je hypnotherapy, EMDR etc. 

De voor mij meeste bekende methode is PSYCH-K, en met deze methode breng ik nu mijn hele leven op een hoger plan. .

Op een efficiënte en blijvende manier her programmeer je hiermee overtuigingen in het onderbewustzijn. Maar je kunt er ook stress mee weghalen, angsten & fobieën wegwerken. Met veel liefde en verwondering, begeleid ik dit prachtige proces bij anderen. Mocht jij hiermee kennis willen maken, laat het mij gerust weten. Meer informatie vind je op: thebestyoucanbe.nl/psych-k.

Stap 6: Concrete actiestap

Om overtuigingen te integreren in mijn leven. Wat, wanneer en hoe? 
Meer lachen…. niet zo eenvoudig. Kun je misschien leren lachen? Kun je humor vinden? Zijn er mensen die je hierbij kunnen helpen? Zijn er technieken voor? En toen herinnerde ik me een korte lachworkshop die Martin ooit met een community BBQ gedaan heeft: een lachworkshop. Dat was een superleuke ervaring! Ik benader hem en wat blijkt? Zijn vrouw Saskia is lach trainer. En voila, daar is mijn actiestap. Ik ga het weekend van 25/26 maart 2023 een opleiding doen tot lachcoach.

En wat blijkt? Er blijken niet alleen lachworkshops te zijn, maar ook een lach opleiding. Jazeker, een opleiding tot lachcoach. Hoe gaaf is dat? Dus ik ga mijn lachspieren trainen en meer gelukshormoon aanmaken, om nog fitter, gezonder en jonger te worden. Om straks iedereen te laten lachen. Stel je voor dat je door met iemand te lachen juist het leven van die persoon op de goede weg helpt!

TIPS: Een actiestap moet concreet zijn, je hebt het nog nooit gedaan & je stelt er een tijd voor. 

 Klik hier voor informatie over een lachworkshop met Paul & Petra
 Klik hier om kennis te maken met de 
transformatiekracht van PSYCH-K®

Geïnspireerd? Deel het!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Twitter
Email

Nog meer inspiratie?

Andere mensen bekeken ook:

De vergeten vitamine

Soms kan iets heel kleins hele grote gevolgen hebben. Zoals vitamine D onmisbaar is voor...

Van Sinterklaasmagie naar belangrijke Levensles

Een huis vol verwachting Ik neem je graag even mee terug in de tijd, het...