Inspiratie

Mijn Reis naar Gezondheid op blote Voeten

Mijn strijd tegen rugpijn, slechte balans en koude voeten

Sinds ik me kan herinneren heb ik lage rugpijn, als klein kind kreeg ik steunzolen voor platvoeten en als tiener ging ik naar Mensendieck voor mijn houding en mijn spieren te trainen. 

Ik heb ook altijd koude voeten; niet als ik mijn schoenen aan heb, maar pas ‘s avonds vlak voor ik mijn bed in stap, juist in de 10 seconden tussen mijn schoenen en mijn bed, zijn mijn voeten ineens ijskoud. Alleen na een avondje sauna heb ik er geen last van, of na een voetenbad van 10 minuten. Met ijskoude voeten kan ik vervolgens niet in slaap vallen tot ze warm zijn. Van de warme benen van mijn vriend, of verpakt in een fleecedeken.

Om te voorkomen dat mijn rugpijn erger wordt, draag ik altijd en overal schoenen. Zelfs bij groepslessen in de sportschool, waar de meesten op blote voeten lopen, houd ik zoveel mogelijk mijn schoenen aan. Alleen bij de yoga ontkom ik er echt niet aan om dit op blote voeten te doen. Maar dat levert dan weer een extra frustratie op: ik ben echt het allerslechtste in balansoefeningen; ik kan gewoon niet op één been staan. 


Een eye opener: inspiratie uit onverwachte hoek

Vorige week was ik bij een avond van Emile Ratelband (75 jaar) tijdens een benefietoptreden voor het theater D’n Durpsherd in Berlicum. Hij vertelde zich geweldig te voelen sinds hij al twee jaar op blote voeten rondloopt, altijd en overal. Wat dit hem heeft opgeleverd, buiten supersterke onder- en bovenbenen, deed mijn mond openvallen van verbazing.

De verrassende voordelen van Blote Voeten

1. Verbeterde balans en coördinatie

Lopen op blote voeten stimuleert de zenuwuiteinden in de voeten, wat leidt tot een betere balans en coördinatie. Dit helpt niet alleen bij het stabieler lopen, maar ook bij het versterken van de basis voor fysieke activiteiten.

2. Natuurlijke massage: een geschenk voor je voeten

Lopen op verschillende natuurlijke oppervlakken zoals gras, zand of modder werkt als een natuurlijke voetmassage. Deze massage stimuleert de bloedcirculatie en helpt om spanning en stress te verminderen, iets waar zowel ik als ondernemer als mijn gezin van kunnen profiteren.

3. Aarding en ontstekingsvermindering: de kracht van de natuur

Aarding is het proces waarbij je direct contact maakt met de aarde, wat helpt om vrije radicalen en ontstekingen in het lichaam te verminderen. Studies hebben aangetoond dat regelmatig contact met de aarde kan helpen bij het verlagen van chronische pijn en ontstekingen.

4. Versterking van de voetspieren: sterke voeten, sterk lichaam

Het dragen van schoenen kan leiden tot verzwakte voetspieren. Door op blote voeten te lopen, worden deze spieren geactiveerd en versterkt, wat bijdraagt aan een betere houding en minder kans op voetgerelateerde problemen zoals platvoeten of hielspoor.

5. Verbeterde bloedcirculatie: altijd warme voeten

Lopen op blote voeten bevordert de bloedcirculatie enorm. Je spieren worden meer geprikkeld dan wanneer je schoenen draagt, wat leidt tot een betere doorbloeding. Heb jij dus snel koude voeten? Probeer dan eens wat vaker op blote voeten te lopen.

6. Beter evenwicht: natuurlijk in balans

Naast dat je eenvoudiger je evenwicht kunt vinden omdat er geen schoen tussen zit, wordt je lichaamshouding ook vele malen beter.

7. Zenuwprikkels: meer gevoel in je voeten

Je zenuwprikkels blijven beter hun werk doen wanneer je op blote voeten loopt. Bij het dragen van schoenen zijn deze prikkels veel minder actief, waardoor de gevoeligheid van je zenuwen afneemt. Deze prikkeling helpt zelfs bij het bestrijden van ziektes in het lichaam, aangezien alles in connectie staat met elkaar.

8. Voorkoming van spataderen: sterkere aderen

Naast dat het lopen op blote voeten spataderen voorkomt, maakt het je aderen ook sterker. Een bijkomend voordeel is dat je voedingsstoffen beter worden verdeeld in je lichaam.

9. Vrijheid: een gevoel van oer-kracht

Lopen op blote voeten geeft je een ultiem gevoel van vrijheid en (oer)kracht. Het brengt je terug naar de basis en helpt je om je meer verbonden te voelen met de natuur.

De eerste stappen: mijn eerste week op blote voeten

Bij het horen van dit verhaal, rees meteen de vraag: zouden mijn evenwichtsproblemen, rugklachten en koude voeten juist veroorzaakt zijn door altijd maar dragen van steunzolen en schoenen? En hoe zit het dan met kleine kinderen, die wij zo snel mogelijk op schoenen laten lopen? En hoe zit het met ouderen die overmatig veel kampen met evenwichtsproblemen, en in het ziekenhuis belanden door valpartijen en er dan niet meer bovenop komen? 

Ik loop nu bijna een week thuis op blote voeten. Buitenhuis vind ik het toch nog eng en mijn voeten moeten wennen, natuurlijk. En wat denk je? Geen pijn in mijn rug. En gelukkig, misschien mede door het mooie weer, geen koude voeten. Ik voel ook meteen dat de spieren in mijn benen  aan het werk gezet worden.
Ik ben benieuwd wat me dit allemaal op gaat leveren. Het is een ontdekking die mijn leven verandert en mij inspireert om verder te gaan op dit pad.

Blote voeten en ondernemen: een onverwachte synergie

Als energie- en geluksexpert voor topondernemers geloof ik dat een gezonde geest in een gezond lichaam essentieel is voor succesvol ondernemen. Door op blote voeten te lopen, merk ik dat ik minder last heb van rugpijn en koude voeten, wat direct mijn focus en productiviteit ten goede komt. Een pijnvrij lichaam leidt tot een vrijere geest, wat essentieel is voor creatief denken en effectief leiderschap. Bovendien geeft de verbinding met de natuur me een gevoel van rust en helderheid, wat cruciaal is voor het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen.

Gelukkige gezonde ouders voor gelukkige gezonde kinderen

Ons motto is “Gelukkig Gezond Ondernemen en Gelukkig Gezond Ouderschap”. Door zelf op blote voeten te lopen, geef ik het goede voorbeeld aan mijn kinderen. Ze zien hoe belangrijk het is om goed voor je lichaam te zorgen en de natuur te omarmen. Dit zorgt niet alleen voor een betere fysieke gezondheid, maar ook voor een diepere band met elkaar als gezin. Gelukkige gezonde ouders inspireren gelukkige gezonde kinderen, en deze balans is de sleutel tot een vervullend leven.

Blote voeten voor kinderen: de basis voor een gezond leven

1. Ontwikkeling van motorische vaardigheden

Voor kinderen in de groei is het essentieel om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Lopen op blote voeten stimuleert de zenuwuiteinden in de voeten, wat leidt tot een betere balans en coördinatie.

2. Versterking van voetspieren

Net als bij volwassenen, helpt lopen op blote voeten bij kinderen de voetspieren te versterken, wat bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van de voeten.

3. Natuurlijke exploratie

Kinderen ontdekken de wereld graag met al hun zintuigen. Lopen op blote voeten biedt een directe verbinding met de natuur, wat hun zintuiglijke ontwikkeling en bewustzijn van hun omgeving bevordert.

Een breder perspectief: de impact op ouderen

Ik hoor ook steeds meer over ouderen wiens leven verkort wordt doordat ze vallen en niet meer herstellen. Zou dit hiermee ook kunnen worden opgelost? Het is een vraag die ik nog verder wil onderzoeken. Voor nu ben ik dankbaar voor de kleine stappen vooruitgang die ik al heb gemaakt en kijk ik ernaar uit om te zien waar deze reis mij nog meer zal brengen.

Conclusie: een stap naar een gezondere toekomst

Mijn reis naar het lopen op blote voeten is nog maar net begonnen, maar de voordelen die ik al heb ervaren zijn veelbelovend. Het herontdekken van de natuurlijke manier van lopen heeft mij hoop gegeven voor een gezondere en evenwichtigere toekomst. Ik nodig iedereen uit om ook deze stap te overwegen en te ervaren wat de natuur onder onze voeten kan doen. Want uiteindelijk draait het om gelukkig gezond ondernemen en gelukkig gezond ouderschap, iets wat ons allemaal ten goede komt.

 

 

Geïnspireerd? Deel het!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Twitter
Email

Nog meer inspiratie?

Andere mensen bekeken ook:

Barbara LeNoble in gesprek met Paul van de Krol over gezondheid

In deze podcast met Barbara LeNoble deelt Paul van de Krol, gezondheidsexpert, zijn inzichten over...

Renee Leenderts in gesprek met gezondheidsexpert Paul van de Krol

VIDEO: Vandaag zijn we te gast bij kasteel Maurik in Vught, waar ondernemersvraagbaak Rene Leenderts...

Expat to repat, Mirjam de Bakker in gesprek met Petra Donkers over holistische gezondheid

Nicole Smit, hyperventilatiecoach in gesprek met Petra Donkers over zingen, belemmerende gedachten en overtuigingen en...