Inspiratie

Van Sinterklaasmagie naar belangrijke Levensles

Een huis vol verwachting

Ik neem je graag even mee terug in de tijd, het is 1 december 2003. De kinderen, Joyce en Tommy, zijn 6 en 4 jaar oud. Hun opwinding is voelbaar in elke hoek van ons huis. Voor hen en voor mij is Sinterklaas veel meer dan pepernoten en cadeautjes. Het is een tijd van magie, verbinding en vreugde.

Ik breng hele dagen door met het inpakken van cadeautjes, het nummeren ervan en schrijven van gedichten. Elk geschenk, of het nu groot of klein, krijgt mijn volledige aandacht. Maar het mooiste van alles is de speurtocht die ik organiseer, waarbij elk cadeau een verhaal vertelt over onze kinderen en hun wereld.

Het begin van de magie

Het is 17 uur op pakjesavond en samen met de kinderen, zingen we uit volle borst: “Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt, wie zou dat zijn?” Precies op dat moment horen we een oorverdovend gebons op de voordeur en het woonkamerraam. Joyce en Tommy schrikken zo hevig, dat ze spontaan allebei op mijn schoot springen. Bekomen van de schrik, pakken ze allebei een hand en lopen we, een beetje bang voor nog meer schrik, naar de voordeur.

We doen de deur open en zien… een zielig hoopje van een lege zak van Sinterklaas. Ik zie nog net Pieten de hoek omrennen, en de kinderen zijn er stellig van overtuigd dat ze hen ook hebben gezien.

Hun eerste teleurstelling bij het zien van de bijna lege zak, met enkel chocoladeletters, verdwijnt snel als ze het eerste gedicht ontdekken, een hint gevend naar de locatie van de eerste twee cadeaus. Zo begint onze reis door het huis, een avontuur vol verbazing en vreugde.

Een huis vol verrassingen

Jaar in jaar uit creëer ik een betoverende speurtocht. Elk vertrek in het huis krijgt een rol, zelfs de badkamer en wc worden niet overgeslagen. Met elke gevonden schat en elk gelezen gedicht, bouwen we aan een feest van verbinding en herinneringen. 

Meer dan cadeaus: een les in kritisch denken

Veel kinderen ervaren teleurstelling en boosheid als ze ontdekken dat Sinterklaas niet echt is. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan maar ik besef me nu, dat Sinterklaas meer brengt dan cadeaus, magie en verbinding. Het is een prachtige kans om over de realiteit te leren. Dit moment, hoe pijnlijk ook, is essentieel. Het is een eerste stap in het leren dat niet alles in het leven is zoals het lijkt, vooral in onze door media gedomineerde wereld.

Het besef dat Sinterklaas een sprookje is, markeert een belangrijk moment in de ontwikkeling van onze kinderen. Het leert hen om kritische vragen te stellen en niet alles voor waar aan te nemen. Dit is een belangrijke vaardigheid in onze hedendaagse maatschappij, waarin we constant worden overspoeld met informatie. Het vermogen om de waarheid te onderscheiden van fictie, om feiten van meningen te scheiden, is een cruciale vaardigheid die we al op jonge leeftijd mogen aanmoedigen.

Zo is bij mij het besef gegroeid dat het einde van de betovering van Sinterklaas een belangrijke stap is in de ontwikkeling van kinderen, een basis voor zelfinzicht, kritisch denken en het zoeken naar de waarheid. En het is deze diepgang die elk moment van dit feest nog waardevoller maakt.

De magie blijft bestaan

En wij? Wij vieren nog steeds jaarlijks dit prachtige feest, nu met surprises en gedichten, en een leuk spel. Het blijft steeds weer magisch, een traditie die we koesteren en die ons elk jaar weer dichter bij elkaar brengt. En ik weet zeker dat we de traditie met de kleinkinderen voort gaan zetten. 

 

 

Geïnspireerd? Deel het!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Twitter
Email

Nog meer inspiratie?

Andere mensen bekeken ook:

Barbara LeNoble in gesprek met Paul van de Krol over gezondheid

In deze podcast met Barbara LeNoble deelt Paul van de Krol, gezondheidsexpert, zijn inzichten over...

Renee Leenderts in gesprek met gezondheidsexpert Paul van de Krol

VIDEO: Vandaag zijn we te gast bij kasteel Maurik in Vught, waar ondernemersvraagbaak Rene Leenderts...

Expat to repat, Mirjam de Bakker in gesprek met Petra Donkers over holistische gezondheid

Nicole Smit, hyperventilatiecoach in gesprek met Petra Donkers over zingen, belemmerende gedachten en overtuigingen en...