Inspiratie

De vergeten vitamine

De enorm grote invloed van vitamine D

Vanochtend vroeg stap ik de voordeur uit en loop naar mijn auto. Doordat de straat voor de voordeur open ligt voor rioolwerkzaamheden, staat mijn auto een eindje verder op de parkeerplaats. Net voordat ik instap klop ik het zand van mijn schoenen. Wat een bende, denk ik nog voordat ik de deur dichttrek.

Het is bijna winter
Als ik de motor start, hoor ik de DJ op de radio zeggen, dat het nog 2 weken duurt voordat de winter officieel begint en dat de dagen dan alweer langer worden. Dit is het tijdstip dat de winterdepressie massaal zijn intrede doet, met als resultaat de meeste zelfdodingen in januari. Is het niet bijzonder dat de winterdepressie meestal veroorzaakt wordt door een gebrek aan één vitamine? Wat betekent dat één stofje blijkbaar bepaalt of je je vrolijk voelt of niet….

Winterdepressie
Ikzelf kampte jarenlang met een winterdepressie, totdat ik bewust werd van het feit dat een vitamine D3 tekort wel eens de oorzaak zou kunnen zijn. Ik begon met door de overheid aanbevolen hoeveelheid van 1.000 IE (25mcg). Na een week merkte ik er niets van. Na wat onderzoek blijkt dat de aanbeveling voor mensen met een donkere huid 3.000 IE is. Blijkbaar is het niet schadelijk voor mensen om meer D3 te nemen, dus verhoogde ik de dosis naar 3.000 IE per dag. Dat werkte! Ik voelde me een paar dagen later een heel stuk beter!

Zonlicht zorgt voor D3
Ik heb eens flink onderzoek gedaan naar deze bijzondere vitamine. In essentie is het geen vitamine, maar een hormoon. En dit hormoon regelt een heleboel processen in ons lichaam. Je kunt vitamine D3 binnen krijgen vanuit je voeding, maar ook door zonlicht op je huid zorgt dat inactieve D2 omgezet wordt in het actieve D3. 

Eenderde van de bevolking vitamine D tekort
In het najaar is het logisch dat je door gebrek aan zonlicht een tekort oploopt. Maar ook in de zomer blijkt ruim 35% van onze bevolking een tekort te hebben. Een menselijk lichaam is gemaakt om veel buiten te zijn, waardoor zonlicht ervoor zorgt dat er voldoende vitamine D3 wordt aangemaakt. En in deze moderne tijd zijn we veel te weinig buiten en zorgt zonnebrandcrème ervoor dat er geen D3 wordt aangemaakt.  De aanbevolen hoeveelheid door de overheid blijkt achteraf niet op wetenschap gebaseerd te zijn.

Hogere dosering
Dr. Joel Gould uit Canada is de grote vitamine D expert. Hij leed zelf aan de ziekte van Crohn en beweert dat één van de belangrijkste factoren om je immuunsysteem te ondersteunen vitamine D3 is. Hij stelt de dagelijkse inname op 1.000 IE per 10 kg lichaamsgewicht. Belangrijk detail is wel dat je vitamine D3 combineert met K2. D3 zorgt namelijk ook dat er Calcium in je lichaam wordt vrijgemaakt en K2 is onder andere verantwoordelijk voor het transport naar de juiste plaatsen. Een te hoge D3 met een lage K2 waarde kan aderverkalking opleveren. Belangrijk om deze vitaminen in de juiste verhouding in te nemen!

Grote gevolgen
Een tekort aan vitamine D kan grote gevolgen hebben. Naast een winterdepressie, is er ook vaak sprake van een verminderd immuunsysteem, waardoor infecties meer kans krijgen om zich te ontwikkelen. Vitamine D maakt Calcium vrij, wat essentieel is voor sterke tanden en botten.  Verder speelt vitamine D ook een grote rol bij de celdeling. D3 zorgt voor het openen en sluiten van het DNA-register. Onderzoek heeft aangetoond dat bij een vitamine D tekort dit proces verstoord kan worden, waardoor het DNA van de nieuwe cel niet het juiste DNA bevat en die cel mogelijk verandert in een kankercel. Ook snurken en slaapapneu wordt in verband gebracht met een vitamine D tekort. En de lijst gaat maar door…

Duidelijke verbetering
Sinds ik zowel in de zomer als winter vitamine D3 en K2 inneem volgens de hoeveelheid van Dr. Gould, heb ik geen last meer van een winterdepressie en is de D3 waarde in mijn bloedtest perfect. Ook is mijn immuunsysteem een stuk beter, want ik ben werkelijk nooit meer ziek, terwijl ik zomer en winter zonder jas buiten loop. Dr. Joel Gould zegt dat voldoende vitamine D3/K2 één van de belangrijkste factoren van zijn genezing van de ziekte van Crohn is geweest. Vitamine D3 heeft volgens Joel een hele grote invloed op auto-immuunziekten.

Wil je ook je gezondheid op een hoger plan trekken door je vitaminen eens te laten checken en eventueel bij te stellen? Neem dan contact met me op voor een bloedtest en een vitaminecheck. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je je een heel stuk beter voelt en minder bevattelijk bent voor ziektes.

Geïnspireerd? Deel het!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Twitter
Email

Nog meer inspiratie?

Andere mensen bekeken ook:

Barbara LeNoble in gesprek met Paul van de Krol over gezondheid

In deze podcast met Barbara LeNoble deelt Paul van de Krol, gezondheidsexpert, zijn inzichten over...

Renee Leenderts in gesprek met gezondheidsexpert Paul van de Krol

VIDEO: Vandaag zijn we te gast bij kasteel Maurik in Vught, waar ondernemersvraagbaak Rene Leenderts...

Expat to repat, Mirjam de Bakker in gesprek met Petra Donkers over holistische gezondheid

Nicole Smit, hyperventilatiecoach in gesprek met Petra Donkers over zingen, belemmerende gedachten en overtuigingen en...