Inspiratie

Waarom is blijvend afvallen zooooo moeilijk?

De waarheid achter blijvend afvallen

Ben jij ook gefrustreerd door de constante strijd met je gewicht? Je bent niet alleen. Meer dan de helft van de Nederlanders kampt met een serieus overgewicht en het lijkt bijna onmogelijk om blijvend af te vallen. Petra en ik kennen dat gevoel maar al te goed. Na de 2e zwangerschap van Petra 25 jaar geleden, bleven er 10 hartnekkige kilo’s aan haar lijf plakken. Wat ze ook deed: wandelen, sporten, powerplate, weightwatchers, garcinia kuren en ga zo maar door. Alles had slechts beperkt of zeer tijdelijk effect. Ook Paul had altijd zo’n 15 kilo teveel door het goede leven, hij dronk regelmatig een lekker biertje. Ook bij hem waren dieetpogingen tevergeefs, omdat na een periode van ontzegging onvermijdelijk de terugval kwam, waardoor hij maar wat aan jojo’de.

Waarom is blijvend afvallen toch zo moeilijk? In dit blog onthullen we de oorzaak van dit probleem en delen we de sleutel tot succesvol en blijvend gewichtsverlies.

De mythe van calorieën tellen

Veel traditionele diëten zijn gebaseerd op het principe van calorieën tellen. Het idee is eenvoudig: consumeer minder energie in calorieën dan je verbruikt, en je zult je vetreserves aanspreken om het verschil aan te vullen. Deze schijnbaar logische benadering slaat volledig de plank mis. Ten eerste wordt er van hier uitgegaan dat het lichaam een vaste hoeveelheid energie per dag verbruikt. Het blijkt zo te zijn dat je lichaam zijn energiebehoefte kan aanpassen aan de hoeveelheid ingenomen energie. Dit maakt het verschil tussen consumptie en verbruik aanzienlijk kleiner of zelfs nul.

Ten tweede zou dit ook betekenen dat het niet uitmaakt welke calorieën je eet. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld 100 calorieën broccoli gelijk zijn aan 100 calorieën melkchocolade. Dit is wat de voedingsindustrie bij hoog en bij laag beweert, zodat je hun suikerrijke producten niet per definitie hoeft te laten staan om te kunnen afvallen. De waarheid is anders. Je lichaam verwerkt bijvoorbeeld koolhydraatrijke calorieën totaal anders dan vet- of eiwit rijke calorieën. Dit komt doordat er bij het verteringproces verschillende hormonen betrokken zijn, die een totaal ander effect hebben op vet opslag of vet verbranding. 

De complexiteit van het menselijk lichaam

Paul dook diep in de wereld van vet verlies en ontdekte dat het eenvoudige calorieën tellen niet opgaat. Ons lichaam is veel complexer dan we denken, waardoor afvallen niet zo simpel is als wordt voorgespiegeld.

Vanuit de oorsprong gezien waren er tijden van overvloed en tijden van schaarste. De zomer en de herfst waren de tijd van overvloed. De winter was voor het lichaam een levensbedreigende tijd van schaarste. Om de winter te overleven was er een minimale hoeveelheid opgeslagen vet nodig. En nu komt de grote vraag: Hoe weet je lichaam dat de winter in aantocht is? In de oertijd was dit heel duidelijk, het eten kwam rechtstreeks uit de natuur en leverde seizoensgebonden producten. Alleen in de herfst aten we suikerrijke producten, in de vorm van rijp fruit. Dit was voor het lichaam het teken dat de winter in aantocht was. 

De communicatie met ons lichaam

Door het eten van suiker, waar rijp fruit voornamelijk uit bestaat, wist het lichaam dat de winter voor de deur stond en de natuur dus tijdelijk minder voedsel zou aanbieden. Suiker zorgt ervoor dat je lichaam hormonen produceert waardoor het als het ware omgeschakeld naar de overlevingsstand om de winter door te komen.

Eenmaal in de overlevingsstand wordt er zoveel mogelijk energie omgezet in vet. Je energiebudget voor je dagelijkse activiteiten wordt zelfs drastisch gekort om meer energie over te houden om op te slaan.  Je hebt dus minder energie en bent minder fit. Jouw lichaam bepaalt dus hoeveel energie je beschikbaar hebt en hoeveel er wordt opgeslagen als vet. De totale hoeveelheid geconsumeerde calorieën  doet niet ter zake. 

Als je een overschot aan calorieën eet terwijl er geen reden is om vetreserves te hebben, wordt de energie vrij ter beschikking gesteld om te verbruiken. Je krijgt zelfs zin om te bewegen. Je ziet dat heel duidelijk bij kinderen die snoep, suikerrijk eten of frisdrank op hebben. Zo rond de 20 minuten na inname worden ze vaak heel druk doordat het overschot aan energie de kinderen aanzet tot bewegen.

De winter  komt eraan!

In het dierenrijk zie je in het najaar ook duidelijk dat het overlevingsmechanisme ingeschakeld wordt. Dit zie je vooral bij dieren die een winterslaap houden. Een beer blijft tot het najaar perfect op gewicht, totdat hij In de herfst rijpe vruchten eet en daarmee zijn lichaam in de overlevingsstand zet. Mede doordat de honger toeneemt gaat de beer steeds meer eten waardoor hij enorm aankomt. De gewichtstoename kan oplopen tot wel 8 kilo per dag! 

De stof die het overlevingsmechanisme triggert is: vruchtensuiker ofwel fructose. Als wij als mens suiker eten communiceren we net als de beer naar ons lichaam: De winter komt eraan! Dan wordt het overlevingsmechanisme ingeschakeld en legt het lichaam voldoende vetreserves aan om de winter te overleven!

In de huidige tijd is suiker elke dag verkrijgbaar en wordt er dus dagelijks naar het lichaam gecommuniceerd dat de winter in aantocht is. Hierdoor blijft het overlevingsmechanisme onverminderd actief en is blijvend afvallen onmogelijk. Het lichaam ziet de extra kilo’s als bittere noodzaak voor overleving en is pas bereid om die extra kilo’s los te laten als de winter 100% zeker voorbij is. Dit is lastig als het lichaam dagelijks geconfronteerd wordt met suiker in de voeding. Als je daarbij ook nog je calorie inname zodanig beperkt, dat je meer verbruikt dan je consumeert, bevestig je naar je lichaam alleen maar meer, dat er schaarste is en dat die winter er ook werkelijk aan zit te komen. Met dieet gedrag communiceer je dus schaarste waardoor je precies het tegenovergestelde bereikt van wt je voor ogen hebt.  Je lichaam gaat hierdoor juist vet vasthouden in plaats van vet los te laten.

Met als gevold dat je steeds minder energie tot je beschikking hebt om je dagelijkse activiteiten te verrichten. Je lichaam heeft namelijk alle energie nodig om alle beetjes voeding op te slaan.

De sleutel tot blijvend afvallen

Maar er is hoop! Paul en ik hebben de sleutel gevonden om blijvend af te vallen zonder diëten of calorieën tellen. We zijn allebei meer dan 10 kilo kwijtgeraakt en hebben ons ideale gewicht met gemak weten te behalen en we weten nu hoe dit te behouden. Het geheim zit hem in het veranderen van onze communicatie met ons lichaam. Als we aangeven dat er een tijd van overvloed aankomt in plaats van schaarste, laat ons lichaam de vetreserves zonder weerstand los. Een slank lichaam heeft immers een grotere overlevingskans, op voorwaarde dat de winter buiten zicht is.

Ontdek de juiste communicatie

Wil jij ook weten hoe je met voedsel met je lichaam kunt communiceren dat er geen schaarste, maar juist een tijd van overvloed is? Dan nodigen we je uit om ons webinar ‘Definitief Op Je Ideale Gewicht’ bij te wonen. Tijdens het webinar legt Paul je precies uit hoe ons lichaam werkt en hoe de meeste mensen onbewust signalen van schaarste afgeven. Zodra je stopt met deze signalen, zul je versteld er versteld van staan hoe gemakkelijk het is om blijvend af te vallen, zonder: calorieën te tellen, strenge diëten te volgen of alles te moeten laten staan.

Laat ons je de weg wijzen naar een gezond en slank lichaam. Vul het onderstaande formulier in en ontvang een exclusieve uitnodiging voor ons webinar ‘Definitief Op Je Ideale Gewicht’. Ontdek de waarheid achter blijvend afvallen en leer hoe je op een eenvoudige manier kunt communiceren met je lichaam voor een duurzame gewichtsvermindering. Verander je relatie met voeding en ontdek een nieuw niveau van welzijn en zelfvertrouwen.

Het is tijd om afscheid te nemen van de constante strijd met diëten en de taal te leren van je lichaam. Samen kunnen we de weg vinden naar een gezondere en gelukkigere versie van jwzelf.

Groetjes,
Paul & Petra

 

 Klik hier voor de online training myPersonal Health Manual

Geïnspireerd? Deel het!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Twitter
Email

Nog meer inspiratie?

Andere mensen bekeken ook:

Barbara LeNoble in gesprek met Paul van de Krol over gezondheid

In deze podcast met Barbara LeNoble deelt Paul van de Krol, gezondheidsexpert, zijn inzichten over...

Renee Leenderts in gesprek met gezondheidsexpert Paul van de Krol

VIDEO: Vandaag zijn we te gast bij kasteel Maurik in Vught, waar ondernemersvraagbaak Rene Leenderts...

Expat to repat, Mirjam de Bakker in gesprek met Petra Donkers over holistische gezondheid

Nicole Smit, hyperventilatiecoach in gesprek met Petra Donkers over zingen, belemmerende gedachten en overtuigingen en...